Yoga - verktøy for stressmestring

Ordet "yog" betyr "å forene". Yoga er en vitenskap som knytter sammen og gir balanse mellom kropp, sinn og sjel. Det du gjør er rett og slett å logge hodet på kroppen. Når du er "pålogget" øker evnen til å være tilstede både fysisk og mentalt. Det gjør det lettere å fokusere på det du ønsker i ditt liv.

I vår moderne tid trekkes vi i alle retninger samtidig og mange sliter med stressrelaterte plager. Vi har et stadig større behov for å lære metoder for stressmestring. Yoga er en verktøykasse med teknikker som hjelper kroppen å komme i balanse igjen, først og fremst ved å roe ned kroppen slik at tankekaoset i hodet stilner. Da blir det mulig å tenke klart og gjøre nødvendige valg for fysisk, psykisk og spirituell utvikling.

Yoga som medisin

Det er en myte at yoga bare passer for spesielt sterke, fleksible og myke mennesker. Yoga er for alle, og kan trenes hele livet og i alle livets faser. Jeg kan bygge timer for barn fra 4 år og oppover. Skoleelever i alle aldre kan få hjelp av yoga, forskning viser at bevissthetstrening øker konsentrasjon og læreevne. Eldre mennesker har også ifølge forskning vist seg å ha godt utbytte av regelmessig yoga praksis, demente får mer ro og balanse. Gravide sies å ha fordeler ved å praktisere yoga under svangerskapet, de får økt ro og opplever ofte en nær kontakt med det ufødte barnet. ALLE har godt av å praktisere yoga. Jeg er opptatt av å formidle at alt er mulig, man skaper forening mellom kropp og sinn og sjel. Ved å praktisere yoga og ved å være bevisst er mulig å lindre mange kroniske lidelser som f.eks astma, fibromyalgi, revmatisme, diabetes, overvekt, rygg og spinale plager. Yoga handler først og fremst om å finne en balanse i seg selv, finne en motvekt til stresset i hverdagen, og å forebygge fysiske og psykiske helseplager. Jeg har selv diagnosen Chrons sykdom (kronisk tarmbetennelse), og opererte vekk halve skjoldbrusk kjertelen (som kontrollerer bl.a. stoffskiftet og metabolismen i kroppen ) i 2006 da jeg hadde et toxisk adenom, en voksende strumaknute som fortyrret hormonsystemet og balansen i kroppen min. Yoga er min daglige dose medisin, jeg tar ingen tabletter nå og lever med min kropp som min fremste veileder og guide!


Yoga tradisjon fra India

Yoga oppsto via åndelige ledere i India for rundt fem tusen år siden. Det er en muntlig tradisjon som er blitt overført fra lærer til elev, derfor finnes det ingen oversikt over alle retningene som finnes. Uansett retning er målet alltid det samme: Å bli frisk fra fysisk eller psykisk lidelse. Yoga er ikke en religion, men et tankesystem som kan praktiseres av alle, uansett trosretning. Jeg har oppholdt meg i et yoga ashram i India, som ofte sammenlignes med et kloster uten religiøs retning. Ashram kommer fra det sanskrite ordet shrama som betyr arbeid, i et ashram arbeider man med sin kropp, sinn og sjel. Man praktiserer yoga ved soloppgang og solnedgang, deltar i daglige gjøremål i og rundt ashramet, og chanter mantraer for å fokusere på å bli hel og få økt vitalitet. I Yoga Vidya Gurukul ashram i Maharashtra distriktet i India har jeg gått i lære for å bli yoga lærer sammen med andre yoga studenter fra hele verden.

Yoga som selvutviklingsverktøy

Jeg er opptatt av å skape frihet, og jeg ønsker å gi mennesker verktøy til å leve ut sitt unike livs potensiale, -gjennom å praktisere yoga kan man oppnå en større tistedeværelse og rette fokus på de tingene man ønsker å oppnå i livet.
Tiden i yogashramet opplevde jeg som rensende på mentalt og fysisk plan. Det var en intens tid, med mange emosjonelle og fysiske utfordringer, det føltes som jeg ble plukket i småbiter og satt sammen igjen.

Å starte med yoga kan være en brutal opplevelse, det krever at du er motivert til å reflektere over deg selv for at du skal få et godt utbytte. Det som skjer når du roer deg helt ned, er at du får en mail fra kroppen din om hvordan den egentlig har det. Å fokusere oppmerksomheten innover er utfordrende og krever viljestyrke.

Det er viktig å få veiledning og råd av en yogalærer når man skal gå veien til bedre helse gjennom yoga, jeg er innstilt på å være til hjelp for mine yoga-studenter og jeg anbefaler at man praktiserer regelmessig hvis man vil oppnå resultater. Jeg er stolt av veien jeg selv har godt, min erfaring med å ha tatt ansvar for min egen kropp, min egen helse - mitt liv gjør at jeg kan hjelpe andre. Jeg har en innsikt og erfaring som jeg er utrolig glad for å kunne dele med mine studenter. Mitt resultat - mitt liv var definitivt verdt innsatsen! Jeg håper dette kan være til inspirasjon for flere.

...Namaste

I honor the place in you in which the entire universe dwells.

I honor the place in you which is of love, truth, of light, and of peace.

When you are in that place in you, and i am in that place in me

we are ONE...